Sex & samlevnad

Sexsamlevnad

(Jag sitter i röd tröja med ”Wackstah” tryckt på magen. Jag har även sytt den själv)

Haha Jag har aldrig läst artikeln förut. Skall man vara ”sån” så framstår jag som en liten ”smygbög” enligt vissa kan jag tänka mig. Det är inte exakt citerat, dock framgår det jag ville få fram ganska bra.

Angered satsar på samlevnad

Gör sex- och samlevnadsundervisning obligatorisk på gymnasiet. Det tycker lärare på Angeredsgymnasiet som på torsdagen framförde sina synpunkter till regeringens utredare Anders Milton.

– Som det är i dag bygger undervisningen till stor del på enskilda lärares engagemang. Sex och samlevnad är ett alldeles för viktigt ämne för att det ska vara avhängigt vissa lärare – trots att det finns många eldsjälar, säger Charlotte Persson, lärare i livskunskap på Angeredsgymnasiet.

Skolan ligger långt framme när det gäller sex- och samlevnadsundervisning. Det finns inga krav på att ämnet ska läsas på gymnasiet, men här ingår det som en del i livskunskapen i årskurs ett. Däremot varierar nivån på undervisningen.

– Det ser bra ut för vissa klasser, men en del lärare har ingen utbildning och gör lite som de vill. Vi vill att alla elever ska få samma kunskap och att man ska se sex och samlevnad som lika viktigt som andra ämnen, säger Susanne Lingefjärd-Hedqvist, skolsköterska på Angeredsgymnasiet.

I Sverige ökar antalet tonårsaborter och alltfler smittas av sexuellt överförda sjukdomar. Därför har regeringen tillsatt en arbetsgrupp som ska se över vad som kan göras för att hejda utvecklingen. I går besökte Anders Milton, ledaren för gruppen, Angeredsgymnasiet för att få veta hur sex- och samlevnadsundervisning kan gå till.

– Det är viktigt att samhället ger ungdomar säkerhet att säga nej. Ingen ska känna sig tvingad att göra saker man inte vill, säger Anders Milton, som ännu inte vill säga något om vad hans förslag till regeringen kommer att innehålla.

De elever på Angeredsgymnasiet som vi träffar är positiva till skolans sex- och samlevnadsundervisning. Framför allt tycker de att lärarna lyckas skapa en bra stämning i klassen så att många vågar prata.

– Jargongen kan vara ganska macho bland killar, men här kan man slappna av och prata mer om känslor. Det är nyttigt att avdramatisera det hela, säger Linus Brodén.

Han är ensam kille i sin klass, och tyckte att det funkar bra. Däremot efterlyser Ida Karlsson och

Sofia Lindahl mer blandade grupper när man pratar om sex och samlevnad.

Det behövs mer kommunikation mellan könen. Många tjejer blir pressade. Killar behöver lära sig att kunna acceptera ett nej men tjejer måste lära sig att säga nej, säger hon.”

Fan, när jag tänkerefter har jag figurerat i tidningen ganska många gånger ändå. Haha. Grafitti sidan bla. med ”Snygga sneakers”. HAHA

Peace

Lämna en kommentar